Istorija SUS-a

Ovaj tekst je vodič kroz aktivnosti Studentske unije Srbije tokom proteklih 20 godina i inspiracija za njihov aktivan studentski i društveni život, a starijim generacijama unijaša da bude podsetnik na ljude koji su bili dok su bili studenti i ideje za koje su se tada borili.
Građanima, medijima i nosiocima javne vlasti, treba da bude podsetnik na svetlu tačku u koju su gledali kada su bili u mraku. Danas izgleda da su studenti u mraku, a onima koji su iz mraka izašli to, izgleda više ne smeta…

Jednoumlje jedne političke ideologije šireno je diktaturom u svim društvenim sferama, a posebno na univerzitetu, gotovo bez otpora. I najmanji otpor akademske zajednice slaman je proterivanjem profesora i studenata sa univerziteta, profesionalnom degradacijom i javnom diskreditacijom. Tadašnji Savezi studenata pozivali su studente da prekinu proteste i vrate se u školske klupe, podržavajući na taj način zvaničnu politiku tadašnje ’crveno- crne koalicije’.

Ova organizacija stvarana je na temeljima ideja jednakosti, solidarnosti, ravnopravnosti i tolerancije, sa vizijom da obrazovanje postane katalizator društvenih promena. Na takvim temeljima nastali su i projekat Beograd, EXIT fest, Beogradski BEER fest, Nacionalne konferencije o visokom obrazovanju, Nacionalni trening tim, brojne društvene i antiratne kampanje, antikorupcijska kamapanja, različiti projekti i programi za jačanje kapaciteta studentskog pokreta i unapređenje visokog obrazovanja.

Energija kojom je zračila Studentska unija Srbije bila je inspiracija studentskim pokretima i u drugim evropskim zemljama da pokrenu talas promena na svojim univerzitetima. Reformski značaj Studentske unije u našem okoštalom i neefikasnom obrazovnom sistemu, prepoznala je i Evropska studentska unija 2000-te godine kada je primila SUS u punopravno članstvo.

ISTORIJA

Studentska unija Srbije je osnovana pre više od jedne decenije, u jednom drugom vremenu, u potpuno drugačijoj realnosti u kojoj je represija nad slobodnim građanima, institucijama, medijima pa i studentima i profesorima bila svakodnevna pojava.

Studentska unija Srbije bila je otpor represiji na univerzitetu.
Studentsku uniju Srbije stvarali su mladi ljudi koji nisu pristajali na iracionalnu stvarnost, poremećene vrednosti, partijski univerzitet i neefikasan sistem obrazovanja.

1992

Početak puta – 90-te


Naši koreni su na Pravnom fakultetu u Beogradu, gde je osnovana prva Studentska unija. Sa ciljem da se zaustavi jednoumlje jedne političke ideologije koje je šireno diktaturom u svim društvenim sferama, a posebno na univerzitetu, gotovo bez otpora. I najmanji otpor akademske zajednice slaman je proterivanjem profesora i studenata sa univerziteta, profesionalnom degradacijom i javnom diskreditacijom.
Tadašnji Savezi studenata pozivali su studente da prekinu proteste i vrate se u školske klupe, podržavajući na taj način zvaničnu politiku tadašnje ’crveno- crne koalicije’. Zajedno sa stvaranjem prve studentske unije rođena je i ideja nezavisnog studentskog sindikalnog organizovanja. Broj unija je rapidno rastao, pa se javlja potreba i želja za saradnjom i koordinacijom, kao i daljim jačanjem…

1998

Želja za slobodom

03_001_akcija

Foto: Igor Jeremic (www.jwork.net)

 U novembru, dolazi do stvaranja Studentske unije Srbije (SUS). Osnovana kao krovna organizacija, zasnovana na principima proklamovanim u Povelji Studentske unije, “…na slobodama čoveka i građanina, na slobodi organizovanja i ideji školovanja koje podstiče toleranciju, razumevanje i prijateljstvo…”, SUS je okupio mlade entuzijaste koji su dalje širili ideju.

 

Krajem 90-tih, SUS postaje stožer studentskog i omladinskog organizovanja u borbi protiv tadašnjeg autoritarnog režima. Učestvuje u stvaranju pokreta OTPOR, organizuje studente na univerzitetima i staje u odbranu profesora koje u to vreme, zbog političke nepodobnosti, režim izbacije sa fakulteta.

 

 

2000

Korak ka Evropi

Tog leta SUS pristupa kampanji ‘IZABERI IZBORE’ i poziva studentsku populaciju da glasa. Studentska unija Univerziteta u Novom Sadu tada organizuje tzv. ’nulti EXIT’ kako bi se podržala kampanja za izlazak na izbore. Prvi Exit je trajao skoro sto dana, a preko 120 studenata je bilo uključeno u njegovu realizaciju.

Predstavljao je jos jedan oblik anti-Miloševićevskog protesta.
Nulti EXIT
Nakon 5. oktobra, SUS pokreće dugoročnu kampanju zagovaranja za evropsko obrazovanje u evropskoj Srbiji. Prvi korak je bio pristupanje u punopravno članstvo Evropskoj studentskoj uniji – krovnoj organizaciji nacionalnih studentskih unija svih evropskih zemalja. Energija kojom je zračila Studentska unija Srbije bila je inspiracija studentskim pokretima i u drugim evropskim zemljama da pokrenu talas promena na svojim univerzitetima. Reformski značaj Studentske unije u našem okoštalom i neefikasnom obrazovnom sistemu tada je prepoznala i Evropa.

2003

Edukacija

 

Međunarodni Dan Mladih

SUS i EPCO (Evropski biro za prigovor savesti) pokreću kampanju zagovaranja za uvođenje civilne službe vojnog roka, koja rezultira usvajanjem Zakona o civilnoj službi u Narodnoj skupštini RS.
Kao krovna organizacija zasnovana na principima proklamovanim u Povelji Studentske unije Srbije, na slobodama čoveka i građanina, na slobodi organizovanja i ideji školovanja koje podstiče trpeljivost, razumevanje i prijateljstvo, SUS je okupio mlade entuzijaste koji su dalje širili ideju Studentske unije.
U skladu sa tim, iste godine SUS pokreće i Nacionalni trening tim (NTT) sa 26 iskusnih trenera.
Cilj projekta je bio edukacija mlađih članova univerzitetskih i fakultetskih unija, kao i drugih studenata, kroz vikend treninge koji se bave problematikom reforme univerziteta, zaštitom prava studenata i studentkinja, kao i timskim radom, planiranjem, pisanjem i vođenjem projekata, marketingom i strategijskim planiranjem. Kroz treninge je prošlo više stotina studenata u periodu od tri godine.

2005

Promene

SUS pokreće nacionalni projekat ’KORUPCIJA!’, koji skreće pažnju javnosti na problem korupcije na Univerzitetu. Tokom dve godine trajanja projekta, u saradnji sa Ministarstvom prosvete održano je više desetina tribina i okruglih stolova na fakultetima u Srbiji, urađeno je istraživanje o korupciji na univerzitetu i započeta je priprema mera i mehanizama za sprečavanje korupcije. Te godine SUS zajedno sa drugim omladinskim organizacijama pokreće Koaliciju mladih Srbije (KMS). Misija KMS je bila skretanje pažnje državnih institucija na probleme mladih u Srbiji i zagovaranje za osnivanje državnih tela koja bi se bavila mladima.

Studentska unija Srbije je jedina studentska organizacija u zemlji koja je aktivno i stalno uključena u reformu visokog obrazovanja u Srbiji na svim nivoima i u svim univerzitetskim centrima. Svim akcijama aktivisti SUS-a su želeli da utiču na jačanje svesti među studentima, da ih animiraju u borbi za kvalitetniji život i obrazovanje, da pokažu da se udruživanjem lakše dolazi do cilja. Deo tih napora čini i učešće SUS-ovaca u radnim grupama Vlade RS za izradu nacrta Zakona o visokom obrazovanju (usvojen u septembru 2005.) i studentskom organizovanju (nacrt urađen i poslat u skupštinsku proceduru, ali kasnije povučen bez obrazloženja).

U međuvremenu

Reforma

Istorija SUS u proteklih nekoliko godina vezana je prevashodno za napore da se usvoje novi zakoni o visokom obrazovanju i studentskom organizovanju kako bi se bolonjski dokumenti primenili u Srbiji u celosti. Članovi SUS su aktivno učestvovali u procesu samoevaluacije na svim univerzitetima u Srbiji, deo su radnih grupa za reformu fakulteta i univerziteta, organizovali su tri velike konferencije “Skini povez”, “Budimo U ISTOJ RAVNI” i “Nastava budućnosti”, a učestvovali su i u izradi nekoliko dokumenata na nivou Republike Srbije: vodič za ECTS, “Odnosi između države i institucija visokog obrazovanja” …Ova organizacija stvarana je na temeljima ideja jednakosti, solidarnosti, ravnopravnosti i tolerancije, sa vizijom da obrazovanje postane katalizator društvenih promena.
Na takvim temeljima nastali su projekat Beograd, Beogradski BEER fest, Nacionalne konferencije o visokom obrazovanju, Nacionalni trening tim, brojne društvene kamapanje, različiti projekti i programi za jačanje kapaciteta studentskog pokreta i unapređenje visokog obrazovanja. Takođe borba za reformu koncepta nastave i ispita, poboljšanje studentskog standarda, obezbeđivanje stručnih knjiga i časopisa samo su deo akcija koje su organizovale studentske unije.

Sada

Veoma uspešna organizacija

: Studentska unija Srbije je aktivni član ESU – European Student Union i jedan od osnivača Mediteranske Studentske Mreze (MedNet) I Jugoistocnih Inicijativa (SEI) – mreže nacionalnih studentskih organizacija iz zemalja jugoistočne Evrope
Javnost rada, demokratska procedura izbora izvršnih organa i veliki entuzijazam, postaju osnovna pravila rada studentskih unija. Danas, Studentska unija Srbije predstavlja krovnu organizaciju za 4 univerzitetske i više od 40 fakultetskih studentskih organizcija širom Srbije.